Chin National Dag

THE 64th CHIN NATIOANL DAY

 

By Bawi Zung Sang & Thang TlingKort om Chin histori

Delstaten Chin ligger i västra delen av Burma gränsen till Indien och Bangladesh.  Det finns cirka halv million befolkningar som bosätter i delstaten Chin. Men den hela Chin befolkningen bedöms vara en och en halv million.  Huvudstaden för Chin är Hakha.

Långt innan Britterna kom till Chinland, var vår förfader styrda av egna hövdingar, vilket var liknade med feodalsystem. De levde under inga främmande herravälde. Feodalsystemet praktiserades allmänt på de flesta områdena och en chef kan ha flera byar under hans kontroll

Britterna erövrade Burma år 1885 och efter många år av fruktansvärda krig och strider, föll Chin folket totalt under britternas makt år1895. Från år 1896 och fram till 1948 styrde Britterna Chin territorium via feodal herrar. Britterna införlivade vårt territorium in i Burma.

 

Kort om Chin National Day

Kampen för självständighet från Britterna fördes av olika nationaliteter från olika delar av landet. När Aung San, Burma ledare, organiserade alla nationaliteter för att få självständighet och för att bilda en ny Unionen, kom vi överens om och undertecknade Panglongs överenskommelse med Shan och Kachin, år 1947. Chin är en av de grundande medlemsländerna i den nybildade unionen.  Vi kämpade mot Britterna, tillsammans med Aung San. Många städer från Chin territorium gjorde motstånd mot brittiskt styre. Vum Tu Maung från Chin folket, tillkallade tusental Chin folket till möte för att visa deras motvilja mot brittiskt styre och feodalsystemet.  Några år efter motståndrörelser i olika städer, höll de 5000 representanter inkl. mer än 1000 feodalherrar från olika städer ett möte i staden Falam; dåvarande huvudstad i delstaten Chin, mellan den 17:e och 20:e februari, 1948. Efter långa debatter och överläggningar beslutade Chin folket demokratiskt och majoriteten av de representanter röstade till förmån för demokrati till det traditionella politiska systemet som kallas Ram-uk, som i själva verket var ett feodalt system i den 20:e februari, 1948.   

Således är 20:e februari, en historisk och meningsfull dag för Chin folket, för på denna dag kunde de uppnå nationell solidaritet och enighet. Chin National Day tillkännager solidaritet, enighet, demokratin och national identitet för oss. Chin National Day kom inte till stånd slumpvis, utan det kom till stånd som ett resultat av efter den långa kampen mot feodalism, kolonialism och imperialism.  Får vi idag som vår förfader drömde om? Tyvärr, det är en ouppfylld dröm som våra förfäder drömde om men detta är en del av kampen för demokrati. 

 

Varför firar vi Chin National Day?

Efter Ne Win tog makten genom militärkupp år 1962, förnekade de frihet, demokrati, jämlikhet, och självbestämmande till andra etniska grupper. De försöker burmanisera hela landet. Burmesiska är det enda officiella språket i landet och buddhismen blir statsreligion.  Militär regims mål är att ha "en religion, ett språk och en etnicitet ” sedan de började utfärdande av buddhismen som statsreligion i Burma, år 1961. Således var som följder, förklarade de att burmesiska är det enda officiella språket i Union of Burma, 1966. Som ordspråket säger "Buddha-Bata Myanmar Lu-myo" som betyder "att vara Myanmar är att vara en buddistisk".   Det är ett förödande för vår identitet, kulturer, språket, religioner och ett sätt att utrota vår identitet och förneka vår existens för många etniska grupper i Burma. Som resultatet för Chin folket bland de andra etniska grupperna, bytte de Chin National Day till Chin State Day. Sedan några år efter militärkuppen, är det inte tillåtet att fira Chin National Day med skyltar på Chin National Day i Burma. Det är bara i utomland, där vi kan fira Chin National Day utan att behöva oroar sig.

Den militära regimen försöker förstöra vår identitet genom att förbjuda oss att fira vår nationaldag med namnet Chin National Day. Identitet är själen av folket och nationen. De försöker döda vår själ först och sedan kommer de att utrota vår existens sakta. Så detta är en fest för att försvara vår nationella själ och identitet. Genom att fira Chin National Day, försvarar vi vår rätt att existera som ett folk. Så vårt firande av Chin National Day, även i exil, är en del av vår kamp för frihet: en fest för vår rätt att existera som ett folk.

Därför är det vår plikt att skydda vår nationaldag och fortsätta fira, för att bevara och behålla vår kultur, tradition, språket, religion och litteraturen om vi skulle vilja behålla vår identitet bland nationerna. Vi förklarar för världen att vi Chin folket fortfarande existerar, och i skydd av vår evige Gud, kommer vi att existera som ett folk till slutet av världen! Må Gud välsigna Chin folket och vårt hemland, Chinland.

 

 Källor:  

1.      The Celebration of the Right to Exist by Dr. Lian Hmung Sakhong, 2009.

2.      CHIN NATIONAL DAY MESSAGE by Pu Zing Cung, 2007.

3.      The CNF Statement on 57th Anniversary of Chin National Day, 2005.

4.      The 60th Anniversary Of Chin National Day, London, UK, 2008.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0